Random thoughts

BLOG

Canvas modeller – til præsention af forretningsmodeller

Forretningsmodeller. Tjaa. Canvas modeller. Altså canvas’er hvor igennem en forretningsmodel kan præsenteres og udvikles! Dem er der efterhånden et par stykker af. Jeg bruger dem tit, de studerende forstår dem, virksomheder forstår dem – en person fra ”gaden” vil efter en kort intro forstå dem. Ligeledes er der alle mulige spinoffs altså udviklinger og udbygninger af forretningsmodel ’s canvaserne som også alle har lidt at byde på. Her en lille hurtig gennemgang!

 

Nå men modellen – alle kender, BMC. The Business model canvas. Your business model – on one page. Let at forstå let at arbejde med og utrolig udbredt. strategyzer.com

business model canvas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til startups findes der LEAN Canvas– masser af muligheder for at bearbejde ens startup forretningsmodel.
“Lean Canvas is designed for entrepreneurs, not consultants, customers, advisors, or investors. That said, the entrepreneur can greatly benefit by engaging all of those people while validating their canvas.” Ash Maurya Leanstack.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAN BUSINESS. Bruger jeg på forløbet innovativ vækst i samarbejde med væksthuset, SEA og UCN. En canvas udgave som forsøger at indarbejde både forretningsmodellen og forretningsplanen i et lukket system. leanbusinessplatform.com

 

 

 

 

 

 

Value Proposition Canvas. Et af de i praksis mere vellykkede spinoffs er VPC hvor der er fokus på to elementer fra BMC – værditilbudet og kunden. Logikken er ikke så intuitiv som BMC men modellen kan give nogle rigtige gode indsigter i værditilbudet. VPC prøver ligeledes at indarbejde de tanker og modeller som ligger bag LEAN Startup og design thinking – Tjek ”ekstra materialet” på strategyzer.com/canvas/value-proposition-canvas

 

 

 

 

 

 

 

 

Af de mere nichepræget modeller er Business Model You. Den personlige canvas model. En model jeg har lidt svært ved at arbejde med i praksis. businessmodelyou.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Med Business Models for Teams begynder business model you at give mere mening. Bogen er lige udkommet (sommer 2017) og jeg glæder mig til at teste den på en flok studerende/kursister. Plus, mit billede er på mystisk vis kommet med i bogen? businessmodelsforteams.com

SEE THINK DO CARE eller RACE, SOSTAC.

Online Strategi

For at lave en effektiv online markedsføringsmodel skal man helst have 4 faser, dette er selvfølgelig sagt i sjov, men som nedenstående gennemgang vil synliggøre har rigtig mange af modellerne 4 faser som minder meget om hinanden. Nedestående er nogle af de modeller jeg bruger som inspiration i forbindelse med strategiarbejde. Først et par af de mest kommercielle modeller. Med HUBSPOT.com’s populære model som den første og afsluttende med SEE, THINK, DO, CARE.

 

Først et par af de mest kommercielle modeller. Med HUBSPOT.com’s populære model som den første.

hubspot attract concert colose deligth

Her Cloud Rock – Presence, Drive, Convert, Retain and Measure.

http://cloudrock.asia/internet-marketing-strategy/

Fujisan med – STRANGERS, VISITORS, CUSTOMERS AND PROMOTERS.

fujisan marketing

http://www.fujisanmarketing.com/online-marketing-strategy/

REAN forgangsmodellen til RACE

http://www.multiplier.nz/awareness-conversion-retention-framework-for-saas-products/

RACE – Modellen som jeg finder yderest anvendelig i praksis.

RACE modellen

http://www.smartinsights.com/

Hvis man har sagt RACE skal man også sige SOSTAC.

SOSTAC

http://prsmith.org/sostac/

SEE, THINK, DO, CARE – Modellen over dem alle, brugt af google, udarbejdet af analytics eksperten Avinash Kaushik. Manden med fleste downloads at dashbords i analytics. (Nørde info)

SEE THINK DO CARE

http://www.kaushik.net/avinash/see-think-do-care-win-content-marketing-measurement/

PS tjek også dette business model canvas ligende framework kaldet – Digital engagement framework

 

Sociale medier i Kina

En dejlige tur til Shanghai Jianqiao University, hvor jeg underviste i online markedsføring, som det kunne udføres i Danmark og hvor de studerende underviste mig i online markedsføring som det skal gøres i Kina. Super interessant og jeg har en klar opfattelse af at der i Kina er de samme medier som i DK, de hedder bare noget andet. De har deres egen, Google, Youtube, Facebook, Instragram, Twitter osv. Jeg tog udgangspunkt i SOSTAC, RACE, Balance Scorecard, See do think. De fleste studerende arbejde dog med RACE modellen i opgaven.

cic-2014-china-social-media-landscape

 

e-Balanced Scorecard for SEM.

The Balanced Scorecard blev publiceret af Kaplan og Norton (1993) i Harvard Business Review. Balanced scorecard søger at nedbryde vision og strategier ned i operationelle mål. Jeg anvender denne tankegang ved controling af markedsføringsbudgetterne rettet mod internettet. SEM er en fællesbetegnelse for internet markedsføring. SEM kombinerer pay per click (PPC), Søgeordsoptimering (SEO) og social medie markedsføring (SMM). 

Balanced Scorecard er et holistisk strategisk styringsredskab som med tager relevante KPI’er fra fire perspektiver. Første artikel fokuseres på de strategiske søjler i Scorecardet som relaterer sig til internet markedsføring.

 

Følgende KPI’er benytter jeg i mine e-scorecards.

 

  • CPA fra adwords fratrukket brand søgninger. Brydes på brand, medtages dette i opgørelsen, og effekten af adwords er således ikke retvisende.
  • Samlet omsætning i fra adwords i forhold til samlet omsætning på shoppen. Effekten af arbejde med adwords skal ses gennem et index.
  • Samlet SEO omsætning. Delt mellem omsætning på egen brand søgninger og alt andet trafik. Effekten af SEO kommer ikke på brandsøgninger.
  • CPA og antal salg fra Bing. Index på CPAen samt antallet af salg.
  •  Gennemsnitlig pris pr konversion på Facebook. Index baseret på UTM tracking og på opfølgning i analytics.
  • Antallet af konverteringer på Facebook. Facebook stopper annoncer selv om der bydes væsentligt over gennemsnitlig pris pr konvertering. Falder antallet af konverteringer skal der laves nye annoncer.
  • Brand søgninger på tværs af alle kanaler. Opfølgning på samlet branding effekt.